Klasa 7 C

Temat: Zmysł powonienie, smaku i dotyku

E- materiały:
https://epodreczniki.pl/a/inne-zmysly-tez-sa-wazne/DR5Uo8WK7

Do obejrzenia:


 Notatka
 Bodźce, które napływają do nas z najbliższego otoczenia, odbieramy za pomocą zmysłów powonienia, smaku i dotyku.
 1. Zmysł powonienia odbiera sygnały chemiczne, czyli substancje lotne, rozpuszczone w śluzie pokrywającym komórki węchowe. Komórki węchowe znajdują się w górnej części jamy nosowej. Zajmują powierzchnię 4-5 cm2 (nabłonek węchowy) i jest ich kilka milionów. 

 2. Zmysł smaku odbiera wrażenia smakowe dzięki kubkom smakowym na języku.W nich są komórki smakowe, które rozpoznają odpowiednie smaki każda komórka tylko jeden smak i przekazują impulsy nerwowe do ośrodka korowego-w płacie ciemieniowym. Rozpoznajemy smak: słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami- mięsny. Przerysuj :



 3. Zmysł dotyku- inaczej czucia- to receptory rozmieszczone w całej skórze. Odpowiadają za odbieranie ciepła, zimna, bólu (nocycepcja) oraz ucisku.


A tu możesz sprawdzić swoją wiedzę o zmysłach

TEST O ZMYSŁACH

Komentarze

Prześlij komentarz