Lekooporność bakterii i jej przyczyny
Nauczę się: przedstawiać przyczyny zmienności genetycznej bakterii; wyjaśniać, w jaki sposób bakterie stają się oporne na antybiotyki; klasyfikować mechanizmy oporności bakterii; analizować wpływ stosowania antybiotyków na zwiększenie lekooporności wśród mikroorganizmów.
Chcesz otrzymać dodatkową ocenę, zajrzyj na Classroom 8 B- pod kodem dostępu
z7mpnlr
Antybiotyki
Antybiotyki
to substancje, które w niskich stężeniach wpływają na struktury
komórkowe lub procesy metaboliczne mikroorganizmów, hamując ich wzrost
i podziały.
Wykazują niską toksyczność wobec tkanek, dzięki czemu
znalazły zastosowanie w leczeniu zakażeń bakteryjnych.
O ich odkryciu zadecydował przypadek i... bałaganiarstwo wybitnego bakteriologa, Alexandra Fleminga.
![]() |
| Alexander Fleming Źródło epodręczniki |
Oto historia, jak do tego doszło.
Fleming gromadził w swoim laboratorium stosy brudnych szalek
Petriego, które wykorzystywał do doświadczeń. Wskutek tego część szalek
została zakażona przez grzyby pleśniowe (Penicillium notatum
[czyt. penicilium notatum]), które zahamowały wzrost kolonii gronkowców
hodowanych przez Fleminga. Badacz uznał więc, że pleśń musi zawierać
bakteriobójczą substancję i nazwał ją penicyliną
od nazwy grzybów. Postanowił ją wyizolować, jednak nigdy nie udało mu
się osiągnąć tego celu. Niemniej jego prace stały się impulsem dla
innych naukowców, których wysiłki ostatecznie doprowadziły do
zastosowania antybiotyków w lecznictwie, a tym samym – do chwilowego
zwycięstwa nad bakteriami.


Komentarze
Prześlij komentarz