Klasa 7 F

  Temat: Pokarm- budulec i źródło energii

Podr. str. 59- 62

Organizm, by mógł spełniać wszystkie funkcje życiowe, utrzymywać (lub zwiększać) swoją masę i rozmnażać się, potrzebuje wielu różnorodnych substancji, które pochodzą ze spożywanych pokarmów.

 Najważniejsze znaczenie mają:
 związki organiczne: białka, cukry, tłuszcze oraz witaminy i                                                         związki nieorganiczne – woda i sole mineralne.

Dzisiejszy temat dotyczy białek- głównego budulca organizmów -  węglowodanów i tłuszczów- związków wysokoenergetycznych.

Tu znajdziesz e-materiały:

https://epodreczniki.pl/a/potrzeby-pokarmowe-czlowieka/DdZzP09Lw

Notatka:

1. Białka:

a) budowa
- zbudowane są z aminokwasów endogennych- powstają w organizmie człowieka
                                                     egzogennych- dostarczamy w pokarmach
b) podział w zależności od spełnianej funkcji
- białka budulcowe np. kolagen skóry
- --//--   receptorowe np. rodopsyna oka
- --//--   motoryczne np. aktyna i miozyna mięśni
- --//--   enzymatyczne np. enzymy trawienne
- --//--   sygnałowe np. hormony
- --//--   transportowe np. hemoglobina
- --//--   obronne przeciwciała
c) źródła pokarmowe: mięso, mleko , nabiał, jajka, groch, fasola, soja
2. Przykłady węglowodanów i ich znaczenie:
- glukoza- dostarcza energii
- glikogen- materiał zapasowy ludzi i zwierząt
- celuloza-błonnik - budulec ścian komórkowych roślin
- skrobia- materiał zapasowy roślin
- chityna- budulec pancerzy stawonogów i ścian komórkowych grzybów

3. Źródła węglowodanów: pieczywo, makarony, kasze, ziemniaki, owoce.
4. Tłuszcze:
- źródło energii- związki wysokoenergetyczne  ( dostarczają dwukrotnie więcej energii niż węglowodany)

- materiał budulcowy błon komórkowych
- materiał zapasowy- np. słonecznik
- źródła pokarmowe: tłuszcze roślinne- olej, margaryna; tłuszcze zwierzęce- masło, smalec, tłuste mięso


W domu- zeszyt ćwiczeń str. 29-31

Komentarze

Prześlij komentarz